De Turkse Riviera is al jaren populair bij vele vakantiegangers. Niet verwonderlijk, want de zuidkust van Turkije biedt alles voor een onvergetelijke vakantie.
-
Kleine strandjes in schitterende baaien of juist uitgestrekte lange zandstranden bieden u alle mogelijkheden om te zwemmen, te zonnen of
watersporten te beoefenen. In de gezellige vissers- en badplaatsjes kunt u in de vele restaurantjes genieten van de overheerlijke Turkse keuken.
Cultuurliefhebbers vinden aan deze kust vele resten van fascinerende beschavingen die zeker een bezoek waard zijn, zoals het theater van Aspendos, Olympia, Mira (waar de Sint vandaan komt) en diverse burchten en citadellen. Ook de sportliefhebber zal van deze kust genieten. In de badplaats Belek vindt u een dozijn uitstekende golfbanen die reeds in gebruik zijn. Bovendien wordt binnen afzienbare tijd een aantal nieuwe banen geopend. In de winter is het zelfs mogelijk om te skien in de bergen van het Taurusgebergte, in de plaats Saklikent, op korte afstand van Antalya.
De ligging van Turkije:
-
Turkije is een van de weinige landen gelegen op 2 continenten. Een klein gedeelte van het land (3%) ligt in Europa en wordt Tracie genoemd.
Het andere gedeelte, Anatolie, ligt in Azie.
Het klimaat:
-
Het klimaat in Turkije verschilt per regio.De Turkse Riviera heeft warme zomers en zachte winters. Istanbul heeft een gematigd klimaat met
hete zomers en milde winters, de temperaturen varieren van 28 graden in de zomer tot temperaturen rond het vriespunt in de winter.
De taal:
-
De officiele taal is Turks, en wordt door ongeveer 90% van de bevolking gesproken. Het huidige Turks heeft veel leenwoorden overgenomen uit het Arabisch en het Perzisch, maar wordt geschreven in het Latijns alfabet.
Tijdsverschil:
-
In Turkije is het een uur later dan in Nederland.
De Turkse keuken:
-
Het meest opwindende aan de Turkse keuken zijn de meze, heerlijke hapjes die op zichzelf al een maaltijd vormen of als voorgerecht worden gegeten. Aan de presentatie wordt de grootste zorg besteed, zelfs het kleinste gerechtje wordt gegarneerd met peterselie, citroen en olijven. De nationale drank is raki (anijslikeur). Raki smaakt heerlijk bij de meze en bij vis. Na de maaltijd wordt uit kleine kopjes Turkse koffie (kahve) gedronken. Turken drinken de hele dag door zwarte thee
(cay) uit kleine glaasjes op zilveren schoteltjes.
Geld:
-
De Turkse munteenheid is de Lira (TL). Er zijn veel banken in Turkije en bijna allemaal wisselen ze buitenlands geld. Ook kunt u in de grotere badplaatsen en op de lluchthaven kunt u euro's of lires pinnen. Ook bij de grotere hotels kunt u geld wisselen, al is de wisselkoers hier een stuk ongunstiger dan bij de banken of de lokale wisselkantoortjes. Tegenwoordig kunt u bijna overal ook met euro's betalen.
Uw reisdocumenten:
-
U dient in het bezit te zijn van een Nederlands (of Belgisch) paspoort of Identiteitskaart dat bij terugkomst nog 3 maanden geldig is. Turkije kent een visumplicht, tegen betaling van EUR 15,- kunt u zonder enige formaliteit op elke Turkse luchthaven een visum verkrijgen (voor elk meereizend minderjarig kind dat is bijgeschreven in het paspoort van een van de ouders dient apart € 15,- te worden betaald).
Gezondheid:
-
Voor Turkije heeft u geen (verplichte) vaccinaties nodig. Wij raden u echter aan voor exacte gegevens uw arts, GGD, Schiphol vaccinatiecentrum (tel: 020-6014712) of de Informatielijn voor Reizigers (tel: 0900-9584 0,45 per minuut) te raadplegen. Het water uit de kraan kunt u niet drinken. Er is overal mineraalwater te koop. Let u erop dat de fles verzegeld is. Voor de zekerheid kunt iets meenemen tegen maag- en darmklachten. Op de websites www.anvr.nl & www.lcr.nl vindt u belangrijke gezondheidsinformatie over de verschillende bestemmingen. Turks Nationaal Verkeersbureau in Den Haag: 070-3469998.
Vluchtinformatie:
Vluchtduur: ca. 3.45 uur naar Antalya
Transfertijd vanaf Antalya Airport naar:
Antalya | : ca. 15 minuten |
---|---|
Belek | : ca. 40 minuten |
Kemer | : ca. 50 minuten |
Side | : ca. 60 minuten |
Finike | : ca. 120 minuten |
Alanya | : ca. 120 minuten |