Inentingen Turkije: is het nodig?

Moet ik mij laten inenten voor een vakantie naar Turkije? Omdat veel mensen zich dit zich afvragen, hebben wij uitgezocht welke inentingen verplicht zijn en welke worden aangeraden.

 

Verplichte inentingen Turkije

Voor Turkije gelden geen verplichte inentingen. Toch raden wij reizigers aan om een aantal weken voor vertrek contact op te nemen met de GGD. Zij kunnen jou het beste adviseren over welke inentingen raadzaam zijn voor jouw vakantie.

Aanbevolen inentingen Turkije

  • Hepatitis A

Hepatitis A wordt ook wel besmettelijke geelzucht genoemd. Hepatitis A kan overgedragen worden door middel van besmet voedsel of drinkwater. De inenting wordt aangeraden omdat een infectie snel kan worden opgelopen, bijvoorbeeld door het drinken van kraanwater of het eten van een softijsje dat gemaakt is van verontreinigde melk. Symptomen van Hepatitis A zijn misselijkheid, moeheid, gebrek aan eetlust, koorts en een grieperig gevoel.

  • Difterie, tetanus en polio (DTP)

Difterie is een infectieziekte die door hoesten wordt overgebracht. Tetanus wordt veroorzaakt door een bacterie die in aarde en straatvuil voorkomt. Polio (kinderverlamming) wordt veroorzaakt door een virus dat via ontlasting of door met ontlasting besmet voedsel en drinkwater wordt overgedragen. Difterie, tetanus en polio komen voor in landen met minder goede hygiënische omstandigheden, voornamelijk in Azië en Afrika.

Mensen die geboren zijn na 1950 hebben als kind een DTP vaccinatie gehad. Deze vaccinatie dient om de tien jaar herhaald te worden.

Banner Turkije

Verblijf langer dan 3 maanden

Voor verblijf langer dan drie maanden worden de volgende inentingen aanbevolen:

  • Hepatitis B;
  • Buiktyfus;
  • Rabiës (hondsdolheid).

Malaria in Turkije

In de bekende Turkse badplaatsen komt malaria niet voor, maar in sommige delen van Turkije wel. Vooral in de maanden mei tot en met oktober is er een verhoogd risico op malariamuggen. Malaria kan worden voorkomen door het slikken van malariatabletten en door het gebruiken van een klamboe. Voor informatie over waar in Turkije malaria kan voorkomen, raden wij aan contact op te nemen met de GGD.

Tips om besmetting te voorkomen

  • Was altijd goed je handen na gebruik van het toilet, voor het koken en voor het eten.
  • Drink geen kraanwater.
  • Vermijd ijsblokjes en onverpakt ijs.
  • Drink geen ongekookte melk.
  • Eet geen rauw voedsel. Zorg ervoor dat vlees en vis goed doorbakken en/of gekookt is.

Alle informatie over gezondheid in het buitenland vind je hier.

Foto: Flickr, Sanofi Pasteur

Vertel anderen over dit artikel!
Avatar foto

Redactie