Luchthavens en havens in Tunesie
Tunesië heeft 7 internationale luchthavens: Tunis, Monastir, Djerba, Tozeur, Tabarka, Sfax en Gafsa. De nationale luchtvaartmaatschappij van Tunesie is Tunisair. Nouvelair en Karthago-Airlines zijn chartermaatschappijen.
Ferries en lijnschepen kunnen in de haven van La Goulette/Tunis binnenlopen. Ook in Sousse lopen in de zomermaanden regelmatig cruiseschepen binnen. Dat is echt een heel apart gezicht. Je loopt in het Centrum van Sousse en ineens zie je dan zo'n groot schip liggen. De haven van Sousse ligt, een beetje vreemd misschien voor degene die de situatie ter plekke niet kennen, in het Centrum van de stad. Voor privéjachten zijn er verschillende prachtig mooie havens o.a. Port el Kantaoui en Cap Marina in Monastir. Ook Yasmine-Hammamet heeft er de afgelopen jaren een jachthaven bij gekregen. Tabarka was de eerste ankerplaats voor zeezeilers, maar is nu ook uitgegroeid tot een plezier jachthaven. Ook Sidi Bou Said heeft een hele mooie grote jachthaven.
Grensdocumenten en Visum
Toeristen met de Nederlandse nationaliteit hebben een geldig paspoort nodig. Kinderen t/m 16 jaar mogen in het paspoort van één der ouders staan bijgeschreven. Een visum is niet nodig voor Nederlanders/Belgen. Om Tunesië in en uit te reizen moet u beschikken over een geldig Nederlands paspoort.
De Tunesische autoriteiten deelden de Ambassade in november 2004 desgevraagd mede dat voor georganiseerde
Bij aankomst op het vliegveld in Tunesie moet een soort visum-kaartje worden afgegeven waarvan het onderste deel in het paspoort moet worden bewaard. Bij vertrek uit Tunesie wordt dit visum-kaartje weer ingenomen. Normaal gesproken worden deze visum-kaartjes op de heenreis al in het vliegtuig uitgedeeld zodat u ze op het gemak in kunt vullen. Mocht dit onverhoopt niét het geval zijn, dan liggen er visum-kaartjes klaar voordat u door de douane gaat. Er zijn verschillende soorten visum-kaartjes in omloop.
Het kan ook zijn dat het visum-kaartje uit één deel bestaat, is dat het geval, dán moet er bij vertrek opnieuw een visum-kaartje worden ingevuld. Personen die niet de Nederlandse nationaliteit hebben, worden verzocht contact op te nemen met de Tunesische Ambassade:
Nederland: Gentsestraat 98 2587 HX Den Haag, 070 - 351 22 51 / 351 43 23
België: Kanselarij Tunesië Tervurenlaan 278, 1150 Brussel, 2-771.73.95
Anders: Ook kun je informeren bij het Tunesisch Verkeersbureau in Amsterdam,
020 - 622 49 71
Openbare instellingen
De openbare instellingen en gebouwen zijn op vrijdagmiddag, zaterdagmiddag en zondag gesloten en de musea op maandag. In de winter zijn de banken open van 8.30 tot 11.30 uur en van 14 tot 17 uur; in de zomer en tijdens Ramadan alleen van 8 tot 14 uur.
Tijdverschil
Tunesië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland/België. In Tunesië is het nú dus dezelfde tijd als in Nederland en België. In Tunesië wordt ook in 2006 de zomertijd weer ingevoerd. De zomertijd begint op zondag 26 maart en eindigt op zondag 29 oktober 2006 (data onder voorbehoud).
Bellen met Nederland
Om naar Nederland te bellen, toetst u eerst 00-31 gevolgd door het netnummer zonder de eerste nul en daarna het abonneenummer. U kunt bellen bij de gewone postkantoren en de 'taxiphones' die in alle plaatsen aanwezig zijn. Wilt u vanuit Nederland naar Tunesie bellen dan toetst u eerst 00-216, gevolgd door het gewenste telefoonnummer zonder 0. Neem gerust uw GSM mee, maar controleer thuis even wat de kosten zijn !
Geld (Dinars)
De in- en uitvoer van Dinars (TD) is verboden. U kunt Euro's wisselen bij aankoms