Vroegboek onderzoek 2020
Eerst kijken we naar de populairste bestemmingen. We zien dat Griekenland de grootste stijging heeft doorgemaakt ten opzichte van vorig jaar.Een vakantie naar Griekse bestemmingen wordt dus steeds populairder onder vakantiegangers.
Turkije is nog altijd de populairste bestemming, en ook Spanje blijft erg populair onder de Nederlanders. De populairste verre bestemmingen zijn Curaçao, Egypte en Bali. Ook zien we dat het aantal boekingen naar Egypte zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.
Hieronder zie je een overzicht met de tien populairste landen uit de vroegboekperiode.
Gemiddeld 9% van de vakantiegangers boekt de vakantie in de vroegboekperiode. Ook zijn er verschillen in het aantal boekingen gemeten tussen provincies. De meeste vroegboekers zitten in Zuid-Holland, en liggen met 12% van de boekingen boven het landelijk gemiddelde. Drenthe boekt ook vroeg; namelijk 17% van de vakantiegangers. Inwoners van Zuid-Holland en Drenthe boeken dus gemiddeld vroeger een vakantie dan inwoners van andere provincies. Noord-Brabant boekt ook relatief vroeg, terwijl Flevoland, Limburg en Overijssel juist laat zijn met het boeken van de vakantie.
De reissamenstelling die vakanties het vaakst in de vroegboekperiode boeken, zijn de gezelschappen. Een gezelschap bestaat uit meer dan twee personen waarbij het leeftijdsverschil tussen de jongste en oudste niet meer dan 17 jaar is. De gezelschappen boeken 7,4% vaker in de vroegboekperiode dan het landelijk gemiddelde. Alleenstaande reizigers boeken het minst vaak vroeg.
De meeste vroegboekingen worden gedaan door de 64-plussers. Dit is 4,4% meer dan het landelijk gemiddelde. Daarna komt de leeftijdsgroep 55 tot en met 64 jaar, gevolgd door 45 tot en met 54-jarigen. We zien dus dat hoe ouder reizigers worden, hoe vaker ze in de vroegboekperiode boeken. De 25 tot en met 34-jarigen boeken het minst vaak vroeg.
Gemiddeld gaan Nederlanders 10,3 nachten op vakantie, ten opzichte van 10,5 nachten vorig jaar. We gaan dus gemiddeld nét wat korter weg.
Al jaren is de all-inclusive vakantie onder onze reizigers het meest populair. Wel is dit percentage relatief gedaald ten opzichte van de vorige jaren. Dit komt omdat er veel vakanties in de vroegboekperiode naar Griekenland zijn geboekt. Griekenland biedt voornamelijk logies en logies&ontbijt accommodaties aan.
We zien dat Maastricht Airport steeds populairder wordt onder reizigers. Er vertrekken dit jaar 4% meer vluchten vanaf Maastricht ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal reizigers vanaf Groningen Airport Eelde zijn procentueel toegenomen, terwijl bij andere luchthavens juist een daling te zien is. Opvallend is dat ook het aantal reizigers voor grote luchthavens zoals Schiphol en Brussel zijn gedaald. Daarnaast hebben procentueel minder reizigers een vlucht vanaf Eindhoven en Rotterdam Airport geboekt. Bij Groningen Airport Eelde is ook een kleine stijging te zien. Steeds meer reizigers verkiezen dus een kleine, overzichtelijke luchthaven boven een grote luchthaven.